Alles is al geoptimaliseerd. Toch?
Ogenschijnlijk is het administratieve proces binnen WMO en Jeugd binnen iedere gemeentelijke samenwerking zo goed als mogelijk ingericht. Althans, daar gaat men vanuit. In het eerste gesprek met een nieuwe opdrachtgever is het in ieder geval bijna de standaard dat de Teammanager Backoffice aangeeft dat zij alle mogelijke optimalisaties al hebben doorgevoerd.
Toch knaagt er iets, want de administratieve lasten zijn in het sociale domein op dit moment een zeer belangrijk punt van aandacht en het gevoel dat er ‘iets beter kan’ blijft bestaan.
Er is zeker nog winst te behalen
Gelukkig ontstaan er op landelijk niveau allerlei goed initiatieven om de administratieve lasten omlaag te brengen. Er zijn Standaard Administratie Protocols (SAP) ontwikkeld en er wordt onderzoek gedaan naar de nut en noodzaak van de vele diverse productcodes. Allemaal zaken die op de wat langere termijn zeker gaan bijdragen aan verlagingen van administratieve lasten, zowel voor een gemeente als zorgaanbieder.
Het is echt mogelijk om op korte termijn al stappen te maken.
Maar ja, dat is voor de lange termijn. Terwijl een verlichting juist op dit moment zo wenselijk is.
Uit ervaring weten wij dat het ook echt mogelijk is om op korte termijn al stappen te maken. De makkelijkste oplossingen die direct bijdragen aan een uren- en kostenbesparing zijn binnen handbereik, maar worden gewoon niet gezien.
De quick wins zijn zelfs al bekend
Wist je dat het binnen de organisatie meestal gewoon al bekend is waar de snelste winst behaald kan worden? Wanneer er een gevoel heerst dat het beter kan, maar niet precies helder is waar nu het probleem zit, dan zit daar namelijk de eerste actie. Want degenen die jou exact kunnen vertellen waar het beter, sneller en simpeler kan, zijn degenen die dagelijks onderdeel zijn van het proces. De eerste stap die wij als Meezo ondernemen is dan ook het in gesprek te gaan met mensen op de werkvloer. Zij weten haarfijn waar de kansen liggen.
Samen met die collega’s bespreken we de bestaande processen en zonder uitzondering weten we daar de eerste verbeterslagen te halen. De zogenaamde quick wins.
Een unieke aanpak
Omdat wij dezelfde vraagstelling, weliswaar telkens in een ander jasje, herkennen bij verschillende gemeentelijke samenwerkingen ontwikkelden we een eigen aanpak. Met deze unieke methode realiseren we snelle optimalisaties in de processen. En hebben we in 100% van de gevallen binnen de eerste fase van de samenwerking al drie quick wins in het verlagen van de administratieve lasten verzilverd. Dat betekent zelfs vaak dat we onszelf dan ook al ruimschoots hebben terugverdiend.
Benieuwd naar welke quick-wins wij voor jullie organisatie kunnen realiseren?
Plan dan vrijblijvend een verkennend gesprek met ons in via deze link of neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)85 401 70 57.
Comments are closed.