Eerder deelden we een bericht over de aanpassing in de regels omtrent het cliëntervaringsonderzoek Wmo. Per 1 januari 2021 zijn gemeenten namelijk zelf vrij om te bepalen welke onderzoeksmethoden zij voor de CEO Wmo gebruiken.
Standaard vragen geven slechts een generiek beeld
Het meten van de mate van tevredenheid onder de burgers die gebruik maken van een Wmo voorziening is natuurlijk niet nieuw; dit is sinds 2016 verplicht. De praktijk wees echter uit dat, doordat er gebruik gemaakt werd van een tiental standaard vragen, de uitkomsten van het CEO niet leidden tot verbeteringen in de voorzieningen. Ja, cliënten werken mee en beantwoorden trouw de gestelde vragen. Maar de vragen an sich zijn simpelweg te generiek om verdere actie op te baseren. One size fits all gaat hier niet op.
CEO Wmo ‘nieuwe stijl’ is mooi nieuws
Met het CEO Wmo ‘nieuwe stijl’ kunnen gemeenten veel beter en specifieker ingaan op de vraag of cliënten tevreden zijn met de voorziening die zij vanuit de Wmo krijgen. In de oude situatie waren de ‘verplichte’ vragen van toepassing op álle cliënten, met een veelvoud aan Wmo-voorzieningen (van taxipas tot dagbesteding). Hierdoor blijkt het in de praktijk lastig te achterhalen wat inwoners écht vinden van een specifieke voorziening. De nieuwe afspraken geven veel meer ruimte, waarbij gemeenten de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd beter kunnen afstemmen op hun specifieke regio en specifieke cliënten. Dat levert overigens meerdere voordelen op.
Ten eerste voor de cliënt. Die zal namelijk veel meer het gevoel hebben dat het er echt toe doet wat hij terugkoppelt, omdat het daadwerkelijk kan gaan over de voorziening die hij ontvangt.
In plaats van het opsturen van een schriftelijke en algemene vragenlijst via de post kan een gemeente er nu ook makkelijker voor kiezen om de mate van tevredenheid bijvoorbeeld te toetsen tijdens een huisbezoek. De respondent krijgt een persoonlijke benadering en de feedback zal vele malen waardevoller blijken.
Ook de zorgleverancier heeft voordeel
Zoals bekend is niet alleen de gemeente verplicht om de tevredenheid van de cliënten te toetsen. Ook van de zorgverlener wordt verwacht dat zij een enquête houdt met de verplichte vragen. Vanuit Meezo zien we hier, door de nieuwe afspraken, enorme kansen voor alle partijen.
Door als gemeente en zorgverlener een gezamenlijke aanpak van het CEO te maken ontstaat de namelijk de mogelijkheid om daar veel meer waarde uit te halen dan ooit het geval was. Samen ben je in staat om een goede onderzoeksmethode te creëren die past bij de specifieke voorziening. De resultaten uit één en hetzelfde onderzoek zijn vervolgens waardevolle input om te komen tot een proces- en/of dienstenverbetering bij zowel de gemeente als de zorgverlener, terwijl de kosten van het onderzoek kunnen worden gedeeld. Bovendien wordt de cliënt maar één keer benaderd voor het onderzoek, dat is prettiger en draagt dan ook weer bij aan de bereidheid om mee te werken.
Wat kan Meezo doen?
Meezo is ervaren in het begeleiden van gemeenten en leveranciers van de zorg in het uitvoeren van onderzoeken naar tevredenheid, kwaliteit en beleving. Door samen met alle betrokkenen een duidelijke onderzoeksvraag te formuleren wordt er een onderzoeksmethode gekozen of ontwikkeld die naadloos aansluit op de specifieke situatie. Bij bepaalde groepen Wmo-cliënten zal het doen van een huisbezoek bijvoorbeeld het beste inzicht geven. Andere doelgroepen reageren wellicht weer beter op een telefonische, schriftelijke of juist digitale enquête.
Als ‘ervaren derde’ vindt Meezo gemakkelijk haar weg binnen en tussen de verschillende organisaties. En houdt daarbij een mooie neutrale positie, zodat alle stakeholders het maximale uit de samenwerking halen.
Ben je werkzaam bij een gemeente of zorgverlener en verantwoordelijke voor het uitvoeren van het CEO, dan is het wellicht heel interessant eens contact op te nemen met één van onze experts. In een open driehoeksgesprek met de gemeente, de leverancier van de zorg en Meezo worden gezamenlijke doelen (en kansen) snel inzichtelijk.
Plan hier een vrijblijvend gesprek in
Twijfel je of een maatwerk CEO ook interessant is in jullie specifieke situatie? Bel ons dan even.
Comments are closed.