Verantwoording
Als vertegenwoordiging van de burger is het voor de gemeenteraad van belang dat zij weten of Wmo-voorzieningen naar tevredenheid worden ingezet. Dit geldt uiteraard ook voor de voorziening waaruit Hulp bij het Huishouden wordt geboden. Eén van de doelen die we nastreven met deze en andere voorzieningen is om alle burgers te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Het is fijn als dat ook in hun eigen vertrouwde omgeving kan.
Zo werken we er aan om zowel ouderen als andere inwoners van de gemeente de beste ondersteuning te bieden.
De verantwoording van de uitgaven van het budget voor deze voorziening is de verantwoordelijkheid van het college. Op hun beurt leggen zij verantwoording af aan de raad.
Wmo-voorziening doelmatig?
De vraag of je er als gemeente dan ook van verzekerd kunt zijn dat de zorg ook daadwerkelijk doelmatig is geleverd geeft in de praktijk nog wel eens discrepanties. Want of de voorziening (zorg) ook daadwerkelijk wordt geleverd zoals beoogd is niet alleen af te leiden van de mate van tevredenheid van de cliënten. Toch zien we vaak dat deze conclusie wordt getrokken.
Veel gemeenten doen bijvoorbeeld telefonisch navraag over die tevredenheid en koppelen deze uitkomst aan de rapportage over doelmatigheid. Die koppeling is goed, maar de verkregen informatie biedt geen volledig beeld. Want als een cliënt aangeeft tevreden te zijn met de huishoudelijke hulp, dan kun je nog niet met zekerheid zeggen dat hun woning ook daadwerkelijk schoon is. Wij benadrukken dan ook altijd dat zowel de tevredenheid als de kwaliteit op orde moeten zijn.
Daarbij is het tijdens een onderzoek naar doelmatigheid bijvoorbeeld ook van belang om de verwachtingen van de cliënt inzichtelijk te krijgen en te managen. Eventueel zelfs om een voorziening bij te sturen. Gemeenten moeten zich overigens goed realiseren dat cliënten onvrede vaak niet durven te melden, omdat men bijvoorbeeld bang is dat hun vertrouwde hulp weg moet.
Kortom. Vaststellen of de zorg ook daadwerkelijk leidt tot een schoon en leefbaar huis kan pas echt gedegen gebeuren door middel van kwalitatief onderzoek. Bijvoorbeeld door middel van een huisbezoek. Dan is het echt goed inzichtelijk te maken of de kwaliteit voldoet aan de normen.
Inmiddels wordt er gelukkig al bij veel gemeenten voor gekozen om, steekproefsgewijs, deze vorm van controle uit te voeren.
Wat leveren huisbezoeken op?
Het doen van huisbezoeken is een van de specialismen van Meezo.
We hebben in de eerste plaats geleerd dat het enorm gewaardeerd wordt door de burger. Het is geen geheim dat er binnen de groep van WMO-cliënten veel eenzaamheid heerst en men kan, ongeacht of het oordeel over de voorziening positief of negatief is, echt vertellen over de eigen specifieke situatie. Dit geeft een gevoel van waardering en welkome persoonlijke aandacht. Bovendien wordt die problematiek van eenzaamheid ook beter inzichtelijk. Tegelijk ontstaat er een integraal beeld van de zorgbehoefte en zelfredzaamheid, in tegenstelling tot een strategie met beperkte focus op één voorziening.
Al met al is het een waardevol tussentijds contactmoment, dat anders alleen tijdens de (her)indicatie plaatsvindt.
Maar er zijn nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de informatie die beschikbaar komt en die je als gemeente in staat stelt om zorgaanbieders te benchmarken. De prestaties van deze leveranciers komen duidelijk in beeld, zodat er contractmanagement kan worden gevoerd op basis van onderbouwde inzichten in plaats van op onderbuikgevoel. Met meetbare scores komt in beeld welke aanbieders minder presteren, waardoor zij zich vervolgens kunnen optrekken aan de best scorende partijen. Daardoor zal de zorgkwaliteit in zijn totaliteit verbeteren. Zoals gezegd komt daarbij niet alleen de technische kwaliteit, maar de algehele beleving van cliënten in beeld.
Samen werken aan kwaliteit
We benadrukten al het grote voordeel dat een integraal inzicht in de situatie bij cliënten biedt. We pleiten er dan ook voor om een dergelijk onderzoek uit te voeren vanuit een samenwerking tussen de gemeente en de leverancier van zorg. Eén onderzoek, dat inzicht biedt in de gezamenlijke prestaties. Eén onderzoek dat informatie oplevert voor beiden partijen om de kwaliteit van de voorzieningen naar een hoger niveau te tillen en het beste resultaat te leveren voor de cliënt.
Gemeente en zorgaanbieder delen de leerpunten èn de kosten.
Dat kostenplaatje blijkt overigens nog wel eens een obstakel. Het delen van de kosten voor een dergelijk onderzoek is dan ook één van de manieren om er toch gedegen mee aan de slag te kunnen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste tools en methodes in te zetten.
Onlangs lanceerde onze partner Gradez hier de perfecte oplossing voor. Gradez is een online applicatie waarmee kwaliteit en beleving van zorg continu kunnen worden gemonitord voor meer inzicht en een eenvoudige verantwoordingswijze.
Benieuwd of Gradez ook een waardevolle tool is om de kwaliteit van de Wmo voorzieningen in jouw gemeente te toetsen? Neem dan een kijkje op www.gradez.nl of neem contact op met Meezo.
Comments are closed.